Clima reprezinta "o sinteza a vremii" pentru de 30 de ani, corespunzatoare unei anumite locatii sau regiuni geografice. Elementele prin care este caracterizata clima, in acest interval de timp sunt: temperatura, presiunea atmosferica, vant, precipitatii, nebulozitate etc.

Per ansamblu, clima este descrisa de proprietatile statistice ale variabilelor de stare ale atmosferei. Factorii, care influenteaza clima sunt: radiatia solara, asezarea regiunii (latitudine geografica, altitudine, raport mare, uscat, existenta curentilor marini si a celor de aer).

In continuare, puteti sa va informati despre clima tarilor cu deschidere la mare sau ocean.

Tara Descrierea climei

Australia

Cea mai mare parte a Australiei este foarte secetoasa. Vara , care tine din decembrie pana in februarie, exista valuri de caldura frecvente, temperaturile ating in general 38 grade Celsius. Unele parti sunt umede, in general regiunile de pe coasta estica si Insula Tasmania.
In zone restranse din Australia de Sud si Australia de Vest, iernile secetoase din iunie pana in august alterneaza cu veri umede din noiembrie pana in martie. Coasta nord-vestica tropicala are ierni secetoase si veri umede: aici ploile sunt tropicale si exista conditii musonice.
Pe coasta de nord-est, cantitatea de precipitati este de aproape 120 cm, cazand in tot timpul anului. In Australia de Vest cad aproximativ 90 cm de precipitatii pe an si temperaturile medii sunt de 23 grade Celsius (ianuarie) si 13 (iulie).

Austria

Clima este temperat - continentala, cu ierni grele cu ninsori frecvente si zapada in munti si veri racoroase. Exista pericol de avalanse si cutremure.

Bahamas

Clima este tropicala, moderata la calduroasa. Temperatura medie in aer este de 28 grade Celsius, iar in apa de 27 grade Celsius.
Exista pericol de furtuni tropicale si vanturi puternice.

Belgia

Datorita influentei oceanului, clima Belgiei este moderata, bogata in precipitatii. Temperatura medie in Bruxelles este 20 grade C si 17 grade C in ianuarie respectiv in august. Spre interiorul continentului, iarna este din ce in ce mai rece. Pe varfurile muntilor Ardenne, temperatura medie este 17 grade C vara si sub 0 grade C iarna. Precipitatiile medii la tarmuri sunt de 80 cm si scad catre interiorul uscatului, dar in zona muntoasa din regiunea sudica ajung pana la 100 cm.

Brazilia

Datorita marii extensiuni in latitudine, prezinta mai multe tipuri climatice, de la cel ecuatorial (cu precipitatii bogate si temperaturi ridicate) pana la cel temperat. Lunile de vara si intre decembrie si februarie. Temperaturile se pot ridica pana la 40 grade Celsius sau chiar mai mult.
Exista pericol de inundatii si perioade geroase in sud.

Bulgaria

Clima este temperata cu ierni reci si veri uscate. In lunile de vara temperatura medie a aerului este de 23-30 grade C, iar a apei de 17-25 grade C.
Exista pericol de cutremure si alunecari de teren.

Canada

Clima variaza de la temperata in sud la subartica si artica in nord. Temperaturile medii in Canada depind de locatie. Iernile pot fi aspre in multe zone ale tarii, mai ale in prerii, unde temperatura medie zilnica este sub -15 grade C. Exceptia este British Columbia, care se bucura de un climat temperat, cu ierni usoare si ploioase. Media temperaturilor maxime în timpul verii pe coasta estica si vestica este de 21 - 24 grade C

Cehia

Clima este temperata, mediteraneana cu veri fierbinti, uscate si ierni reci. Frecvent se inregistreaza temperaturi de 35-40 grade C, desi temperatura medie a lunii iulie urca la 23 grade C.

Coreea de sud

Coreea de Sud are ierni mai blande si mai scurte decat in nord, cu temperatura medie in luna ianuarie la Seul de –5 grade Celsius. In timpul verii bate musonul de sud. Temperatura medie in iulie este de 27 grade Celsius pe toata peninsula exceptand zonele muntoase. Precipitatiile medii anuale sunt mai mari in sud, adica 1.525 mm pe an. Cele mai mari precipitatii se inregistreaza in lunile verii. Taifunuri ocazionale care aduc vanturi puternice si inundatii. Activitatea seismica este mai scazuta scazuta in sud.

Croatia

Clima este mediteraneana si continentala. Climatul continental este predominant, cu veri fierbinti si ierni reci; de-a lungul coastei iernile sunt blande si verile secetoase. In medie, in Croatia circa 2.600 ore sunt insorite pe an, temperatura medie a apei vara fiind de 25 – 27 grade Celsius, iar temperatura aerului 30 – 31grade Celsius.

Egipt

Clima este desertica, calduroasa, cu veri uscate cu ierni moderate. Temperatura medie este de 30 – 35 grade Celsius - vara, 18 - 20 grade Celsius – iarna.
Este afectat de cutremure frecvente, inundatii, valuri de caldura, furtuni de nisip.

Elvetia

Predomina clima temperata, cu o temperatura medie anuala de 10 grade Celsius. In lunile de vara temperaturile in zonele joase pot creste pana la 27 grade Celsius. Zonele muntoase sunt semnificant mai reci de-a lungul anului, iar temperatura descreste cu aproximativ 2 grade Celsius la fiecare ascensiune de 300 m in inaltime.Elvetia este adesea afectata de avalanse si inundatii.

Finlanda

Finlanda are totusi o clima mai blanda decat majoritatea regiunilor lumii care se gasesc atat de in nord. In ianuarie,, temperatura medie este de 14 - 18 grade Celsius. Clima Finlandei este influentata in principal de catre Curentul Golfului, un curent oceanic cald care trece prin vestul coastei norvegiene. Temperaturile din iulie sunt in medie 13 - 17 grade Celsius. Februarie este de obicei cea mai rece luna, cu temperaturi de -22 -3 grade Celsius. In partea de nord a Finlandei temperaturile ajung pana la –30 grade Celsius, atingand cateodata si -50 grade Celsius.
Sudul Finlandei este acoperit de zapada din decembrie pana in aprilie, in timp ce partea de nord din octombrie in aprilie.
Iarna, in zonele nordice ale tarii soarele nu rasare pentru aproximativ 2 luni. Sudul Finlandei are parte de soare zilnic, chiar daca de numai 6 ore pe zi in mijlocul iernii. Cerul din timpul iernii - in special cel din nordul tarii - este acoperit cu minunata priveliste a Aurorei Boreale, numita si Luminile Nordului.

Franta

Clima este temperat-oceanica, cu precipitatii mai bogate in vest si in muntii inalti si mediteraneana pe litoralul sudic. Temperaturile iarna se incadreaza intre 5 si -5 grade Celsius, iar vara intre 25 si 35 grade Celsius.

Germania

Clima este temperata, de tranzitie intre cea a Europei de Est si cea a Europei de Vest si intre cea maritima si, respectiv, continentala. In nord-vestul Germaniei clima este oceanica; spre est clima este mai mult continentala. In est iernile sunt mai reci. In Berlin temperatura medie in ianuarie este de 10 grade C, in iulie 19 grade C, in Hamburg in aceleasi luni este de 0 grade C si 18 grade C. Partea sudica a tarii este mai calda: in München in ianuarie sunt 2 grade C, in iulie 20 grade C. In muntii din zona centrala cantitatea de precipitatii anuala este de 100-150 cm.

Grecia

Clima este temperata, cu ierni blande si cu multe ploi, cu veri calde si uscate.Temperatura medie pe timp de vara este de 27 - 30 grade C iar temperatura medie a apei este de 25– 28grade C.

Islanda

lima este temperata, moderata de curentii calzi din Oceanul Atlanti. Temperatura medie in capitala este 0 grade C in ianuarie, si 11 grade C in iulie; cantitatea de precipitatii este de 800 mm.Teritoriile din nordul si centrul insulei sunt mai reci.

Israel

Clima este temperata, calduroasa si uscata in sud, iar in est sunt zone de desert. Frecvent furtunile de nisip apar in timpul primaverii si verii si cutremure periodice

Italia

Climat predominant mediteranean, alpina in nord, calda si uscata in sud.

Japonia

Japonia are climat musonic. Vanturile sufla dinspre est in timpul verii si dinspre vest in timpul iernii. Ploile cad in principal in lunile de vara in est, dar nord-vestul primeste ploaie de iarna adusa de vanturi de peste Marea Japoniei. In nord, se inregistreaza temperaturi medii de -3 grade C in ianuarie si 19 grade C in iunie, cantitatea de precipitatii fiind de 120 cm. In fiecare an, in perioada ianuarie-iunie un numar mare de taifunuri, ating Japonia.
Temperatura din iarna ajunge in jur de 5 grade, o diferenta de aprox. 25 de grade fata de temperatura din vara de 30 de grade Celsius.

Marea Britanie

Clima este temperat-oceanica, datorita curentilor calzi din Atlantic. Iernile sunt marcate de furtuni de vand, inundatii. Temperatura medie in Marea Britanie pentru luna iulie este de 23 de grade Celsius.

Maroc

Clima este mediteraneana si devine extrema in interior. Ploile sunt foarte rare, iar temperatura rareori coboara sub 28 grade Celsius.

Mexic

Clima variaza de la tropicala la desertica, cu tsunami de-a lungul coastei Pacificului. Vara temperatura se ridica la 38 grade Celsius, cu umiditate 100%. Pe malul marii temperatura medie este de 23-32 grade C ziua, iar noaptea 15-27 grade C.

Norvegia

Clima este influentata de latitudine si relief, dar moderata de apele calde ale Curentului Norvegiei. Clima este predominant oceanica, dar deoarece este mai spre interiotul uscatului, verile sunt mai calde. Temperatura medie este de 2 grade C iarna si 19 grade C vara. Precipitatiile medii anuale sunt de 20 de cm.

Polonia

Clima este continentala si uscata, cu ierni lungi si friguroase desi in zona litoralului Baltic se remarca influentele oceanice. Precipitatiile si temperaturile sunt moderate. Iernile sunt din ce in ce mai reci dinspre est si sud. Precipitatiile sunt impartite uniform pe tot parcursul anului, vara fiind frecvente aversele violente, iarna zapada. In nord suprafetele se mentin inzapezite in medie timp de 40 de zile , iar in sud pana la 60-70 zile. Temperatura medie a luni iulie este de 17- 20 grade C, cea a lunii ianuarie -1 -3 grade C. Precipitatiile medii anuale sunt de proximativ 560 - 660 mm.

Portugalia

Clima este maritima temperata, mai rece si ploioasa in nord si calduroasa - uscata in sud. Temperatura marii variaza intre 18 grade C si 24 grade C.

Rusia

Clima este umeda continentala in sud, in Rusia europeana; subartica in Siberia, pana la climatul de tundra in zona polara; iernile variaza de la linistite de-a lungul coastei Marii Negre la foarte dificile in Siberia; verile variaza de la foarte calduroase in stepa la racoroase de-a lungul coastei Oceanului Artic.

Spania

Pe tarmul maritim predomina clima subtropicala mediteraneana cu veri uscate si ierni blande. Sezonul canicular in Spania – practic pe tot tarmul – se incepe in mai si si se sfarseste la finele lui octombrie. Vara la mare temperatura aerului oscileaza intre 25 si 30 grade Celsius, iar a apei - intre 23 si 25 grade Celsius.

Suedia

Clima Suediei, poate fi considerata calda pentru latitudinea la care se afla, multumita maselor de aer cald care vin dinspre Atlantic. In luna iulie in partea de sud a tarii temperatura medie este de 17 C, in nord 15 C. Iarna, in partea de sud temperatura abia coboara sub temperatura de inghet, la nord insa temperatura media este sub -10 C, iar la nord de cercul polar mai rece. In partea de nord precipitatiile anuale sunt de 70cm, iar in partea de sud sub 60cm. In muntii din nord nivelul precipitatiilor este intre 150-200 cm, pe campiile din sud 50-60 cm.

Turcia

Clima este temperat continentala in cea mai mare parte a teritoriului si mediteraneana in regiunile litorale. In aer in iunie temperatura medie e de 25 grade C, in iulie 28 grade C, in august 29 C, iar in septembrie 30 C.

TunisiaClima este mediteraneana in nord, cu veri calde si ierni moderate si precipitatii relativ scazute. Ariditatea creste spre sud. Vara temperatura se situeaza in intervalul 18-40 grade C, iar temperatura apei nu depaseste 20-25 grade C. .