1)  Zburati cat mai devreme 

Statisticile alcatuite de guvernul american arata ca zborurile cu avionul care decoleaza sau aterizeaza dimineata devreme au si cele mai bune performante. 

Acesta nu este singurul motiv: daca zborul este anulat, raman mai multe optiuni de a rezerva un loc la urmatoarele curse. 

Prin contrast, daca rezervati o cursa de noapte cu intarzieri mari, exista sanse mari sa nu mai puteti prinde urmatorul zbor in aceeasi zi. 

2) Alegeti pachete turistice complete 
Mai mult fun si mai putin stres? Este posibil daca alegeti din prima pachete turistice complete, care include biletul de avion dus-intors, cazarea la hotel si mesele aferente de Sarbatori. 
In aceasta perioada exista nenumarate oferte la pachet si nu de putine ori aceasta sunt mai avantajoase, mai accesibile ca pret si salveaza o mare parte de timp in care ar fi trebuit sa cautati cele mai bune hoteluri dintr-un oras sau restaurantul unde vei petrece de Revelion. 

3) Evitati aglomeratiile si zborurile pe ultima suta de metri 
Daca va doriti o oferta atractiva si o calatorie relaxata, alegeti un zbor in perioadele mai putin aglomerate. 
Pentru Craciun, perioada 19-20 decembrie este cea mai indicata, intre Craciun si Revelion 28 decembrie este cea mai buna solutie, iar dupa Anul Nou va sfatuim sa nu va grabiti atat de repede spre casa. 
Aveti un motiv in plus sa va bucurati de timpul petrecut de Sarbatori. 

4)Rezervati un loc online si cat mai devreme 
Pentru rezultate optime, rezervarile se fac cat mai devreme, pentru a avea cat mai multe optiuni in privinta orelor de zbor si a plati un pret rezonabil. Ofertele online permit alegerea locului si check-in-ul chiar si cu 24 de ore inainte de decolare. Avand deja permisul de imbarcare, veti evita cozile lungi stresante din perioada sarbatorilor. Mai mult, bagajele va vor fi preluate mai rapid, pentru ca majoritatea operatorilor ofera aceste facilitati pentru cei care au rezervat deja locuri online. Foarte important: motoarele de cautare de pe site-urile de rezervari s-au imbunatatit considerabil, astfel incat se pot cauta aeroporturi adiacente, diferite orare de zbor, preturi avantajoase pentru perioada selectata etc. 

5) Alegeti aeroportul si conexiunile potrivite 
In perioada sarbatorilor, alegerea unui aeroport mai putin frecventat ar putea fi o solutie: costuri mai mici la parcare, la inchirierea unei masini, la cazarea in hotelurile din apropiere. Salvati timp si bani, iar traficul este cu siguranta mult mai redus in zona. Atunci cand alegeti zborul, aveti grija la conexiuni. Daca aveti de infruntat un zbor lung cu escala, asigurati-va ca exista suficient timp intre escale si intarzieri minime (aeroporturile din zonele tropicale), dar nici nu va grabiti sa alegeti un timp mult prea scurt. Cel mai bine ar fi sa alegeti, pe cat posibil, un zbor fara escala, care sa va scuteasca de timp pierdut si stres. 

6)Nu luati multe bagaje 
Bagajele ratacite sau pierdute sunt un factor major de stres. Desi majoritate operatorilor va forteaza sa luati maxim doua bagaje si sa respectati limita maxima admisa de greutate, exista sanse mari ca avioanele sa fie pline de bagaje si sa fiti nevoit sa cedati un bagaj la cala. Mai bine luati un singur bagaj si pastrati spatiu si pentru cumparaturile pe care cu siguranta le veti aduce la intoarcere. Daca aveti totusi bagaj mare si nu puteti renunta la el, puteti trimite restul bagajelor cu o cursa speciala. Bagajele sunt preluate de acasa sau de la birou si trimise direct la destinatie, catre hotelul unde va cazati. Nu e recomandat sa transportati cadouri la bord. Adauga greutate bagajului si vor trebui despachetate si examinate pentru a trece de verificare cu raze X. Iar daca sunteti sigur ca veti achizitiona multe cadouri si suveniruri pentru cei de acasa, le puteti trimite prin mail sau curier. Costa ceva, dar e mult mai sigur. 

7)Pleacati devreme de acasa, dar asteaptati-va la intarzieri 
In perioada sarbatorilor intarzierile sunt la ordinea zilei. Drumurile din si spre aeroport sunt pline, traficul aglomerat e de nesuportat, asa ca va sugeram sa plecati devreme de acasa, sa alocati timp destul drumului spre aeroport. Luati autobuzul catre terminalul potrivit, un taxi sau inchiriati o masina. Nu va bazati pe prieteni sau familie, sunt si asa destul de ocupati, iar prietenii isi pot schimba planurile in ultimul moment...Ati ajuns la timp la aeroport, insa zborul are intarziere. Este posibil ca imbarcarea sa intarzie cel mai adesea din motive de securitate, deci aveti timp suficient sa mai cumparati cateva reviste, CD-uri cu muzica sau DVD-uri. 

8) Puteti lua mancare si apa de acasa 
Nu va place meniul oferit in avion? Nici o problema! Impachetati-va sandwich-uri, fructe, alune sau batoane proteice si nu uitati o sticla cu apa, stiindu-se ca zborul cu avionul deshidrateaza pielea. Se recomanda sa beti multa apa la fiecare ora de zbor. 
Apa se poate cumpara dupa trecerea punctelor de securitate, din magazinele situate in aeroporturi. Se stie ca in avion insotitoarele de bord nu vin atat de des sa ofere ceva de baut. 

9) Nu uitati numerele de urgenta 
Este mult mai convenabil sa notati si sa tineti in permanenta numerele de telefon de la hotel, agentia de inchirieri de masini, operatorul aerian sau al prietenilor care va asteapta la destinatie. Telefonul trebuie sa aiba bateria la maximum. Orice fel de asistenta in acest caz ia timp si multi bani. De asemenea, nu trebuie uitat biletul electronic de avion (se printeaza de pe site-ul de unde s-a facut rezervarea). 

10) Aveti grija ce lasati acasa sau ce luati cu voi 
Nu in ultimul rand, inainte de a pleca intr-o lunga si binemeritata vacanta, trebue sa luati toate masurile de siguranta ale caminului pe care il parasiti temporar. Daca aveti un animal de casa, vorbiti cu o firma specializata pentru ingrijiea acestuia in lipsa voastra sau cu prietenii apropiati. Daca doriti sa il luati in calatorie, exista o serie de masuri care trebuie respectate: operatorul aerian si aeroporturile trebuie sa permita acest lucru, sa consultati medicul veterinar pentru a va asigura ca patrupedul va poate insoti la altitudini mari, sa aveti pregatita o trusa medicala de prim ajutor. Se recomanda dresarea cainilor pentru ca acestia sa nu incomodeze ceilalti pasageri, mai ales pe timpul zborurilor de noapte.

 

Sursa: www.yourmoney.ro