Daca sunteti cetatean roman si, fiind in strainatate, ajungeti sa fiti implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia ati suferit vatamari corporale sau deteriorarea unor bunuri, este bine sa stiti urmatoarele:
Anuntati imediat autoritatile locale de politie.
Cautati sa beneficiati de prezenta si de declaratiile unor martori care sa ajute la descrierea imprejurarilor in care s-a produs accidentul.
Insotiti declaratia facuta la politie cu o lista a obiectelor care au fost deteriorate sau distruse.
Solicitati autoritatilor de politie emiterea unui raport (raportul politiei va va fi de folos in cazul in care obiectele deteriorate sau distruse, inclusiv autoturismul erau asigurate).
Daca accidentul a avut urmari usoare (avarierea autoturismului), notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.
Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta; apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.
Daca accidentul a avut urmari grave (persoane ranite sau decedate), anuntati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor, iar apoi contactati ambasada sau consulatul Romaniei.
Daca purtati un telefon mobil pe durata calatoriei in strainatate, asigurati-va, inainte de plecare, ca ati introdus in memoria telefonului numerele de telefon ale ambasadelor si consulatelor Romaniei din tarile pe care urmeaza sa le vizitati; aceste numere de telefon sunt disponibile pe site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Ce poate face personalul consular al Romaniei:
Daca in urma accidentului pasaportul dumneavoastra a fost distrus sau pierdut, va poate elibera un titlu de calatorie pentru reintoarcerea in tara.
Poate contacta familia dumneavoastra, pentru a o anunta despre accident si pentru a ii transmite eventualele dumneavoastra solicitari.
Va poate recomanda avocati sau translatori locali, care sa va asigure reprezentarea in fata autoritatilor, pentru eventuale cereri sau proceduri penale ori civile in legatura cu incidentul in care ati fost implicat.
Poate interveni pentru acordarea ajutorului medical necesar.
Ce nu poate face personalul consular al Romaniei:
Nu poate interveni in urmarirea cazului dumneavoastra, decat in masura in care legislatia locala permite o astfel de interventie si numai cu acordul si sprijinul autoritatilor locale.
Nu poate desfasura anchete sau investigatii in legatura cu accidentele petrecute pe teritoriul unui stat strain; numai autoritatile acelui stat au jurisdictie pentru cercetarea acestor fapte.
Nu va poate asigura reprezentarea juridica.
Nu poate plati cheltuielile de judecata sau costurile altor proceduri judiciare.
Nu poate plati costuri de transport.
Nu poate plati costuri de cazare la hotel sau cheltuieli medicale si nu poate acoperi angajamente ramase neonorate in sarcina dumneavoastra sau a persoanei decedate.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe