Prima calatorie a copilului tau cu avionul... Mai mult decat sigur, acest lucru inseamna o sumedenie de bagaje, dintre care enumeram doar cateva: un scaun special pentru masina, caruciorul bebelusului, un geamantan cat toate zilele cu hainute si jucarii, o punga cu scutece, o geanta de umar cu toate cele necesare micutului pe durata calatoriei. Incarcata cu toate acestea, trebuie sa treci prin aeroport si sa scapi cu bine (si) de aceasta incercare...

Calatoriile cu avionul nu sunt intotdeauna usoare (nici pentru cel mic, dar nici pentru tine), iar o mare parte din problemele care te asteapta pe parcursul excursiei apar inca inainte ca familia voastra sa ajunga la destinatie, respectiv inca din aeroport. 

Copilul poate calatori cu avionul de la varsta de trei saptamani, in bratele parintilor. Cu toate acestea, din cauza reciclarii aerului din avion si a posibilitatii de transmitere a microbilor, este preferabil ca micutul sa aiba cateva luni pana zboara pentru prima oara cu avionul. 

Sfaturile practice de mai jos te vor ajuta sa faci fata cu bine "provocarilor" si sa instalezi in siguranta toate obiectele si "echipamentele" necesare bebelusului in timpul calatoriei cu avionul. Mai mult decat sigur, de acum inainte vei sti cum trebuie sa te pregatesti pentru o experienta frumoasa si fara neplaceri.

Dilema scaunului pentru masina

Foarte multi parinti dezbat problema luarii in excursie a scaunului de automobil pentru bebelusi. In cazul in care, odata ajunsi la destinatie, intentionati sa calatoriti cu o masina inchiriata sau a unor prieteni, veti avea nevoie de acest obiect. 

De foarte multe ori, scaunul de masina poate fi inchiriat la destinatie, insa nu stii niciodata ce calitate va avea acesta sau daca a suferit un accident care il transforma intr-un potential pericol pentru bebelusul tau. 

Ca atare, noi recomandam sa il iei cu tine - este mult mai indicat ca micutul sa fie in siguranta, decat sa regreti mai tarziu.

In ceea ce priveste zborurile lungi, companiile aeriene au grija ca bebelusii sa aiba la dispozitie cosuri, leagane sau patuturi speciale. In caz contrar, parintilor li se permite instalarea scaunului de automobil pentru micuti direct pe locul alaturat - asigura-te ca acesta va fi liber! 

In momentul rezervarii sau cumpararii biletelor, informeaza-te in legatura cu facilitatile pe care le ai pentru bebelusul tau. Este important sa precizezi faptul ca vei fi insotita de micut, pentru a avea prioritate la locurile speciale pentru copii din aeronava, in cazul in care acestea exista.

Daca ai luat cu tine si caruciorul prichindelului, trebuie sa stii ca acest obiect poate fi transportat pana la usa avionului, unde va fi preluat de cineva din staff-ul aeronavei. La destinatie, la iesirea din avion, carutul te va astepta.

Trebuie sa ii platesc copilului locul in avion?

In functie de companiile aeriene, pretul biletului pentru cel mic variaza intre 10-30% din pretul unui bilet pentru adulti (dus-intors). Unele companii ofera gratuitatea calatoriei pentru bebelusi. Cele mai multe companii permit copiilor cu varste sub doi ani sa calatoreasca in bratele unui adult. 

Insa este recomandabil sa cumperi bilet micutului si sa il tii in avion in scaunul special pentru masina, indiferent de varsta pe care o are copilul. Aceasta deoarece bebelusul care nu sta in scaunul sau special poate fi ranit in timpul turbulentelor grave, cand echilibrul parintelui care il tine in brate este periclitat. 

Daca avionul nu este plin si exista locuri disponibile, poti pastra scaunul pentru masina si sa il folosesti fara sa cumperi bilet micutului.

Gentile cu obiectele bebelusului si pungile cu scutece

O geanta de voiaj sau o geanta de umar in care ai indesat toate obiectele necesare micutului in timpul calatoriei, la care se adauga punga cu scutece, reprezinta primele lucruri pe care le iei cu tine in avion. 

Preferabil, alege un rucsac incapator, pe care il poti "imparti" cu prichindelul. Rucsacul este mult mai comod de purtat, mai ales atunci cand ai bratele ocupate, si in el pot incapea lejer scutece, mancarea bebelusului, biletele de avion, actele, hainute de schimb pentru cel mic si alte nimicuri. 

Foarte important! Intr-un rucsac pot incapea cele mai multe obiecte de care are nevoie micutul. Acesta se incadreaza in majoritatea reglementarilor companiilor aeriene pentru dimensiunile bagajelor de mana.

Hamul care te salveaza

Chiar si cei mai mici copii devin foarte grei dupa ce i-ai tinut o vreme in brate, iar copiii care au invatat sa mearga se hotarasc de foarte multe ori sa plece la plimbare de langa tine in cele mai nepotrivite momente... Un ham rezolva insa, in mare parte, aceste probleme, usurand conditiile de calatorie. 

Mai devreme la bord

Majoritatea companiilor aeriene permite parintilor care calatoresc cu copii sa se urce mai devreme la bordul aeronavei, pentru a oferi timp suficient de instalare a scaunului pentru masina si a tuturor celorlalte bagaje. Este bine de stiut acest lucru si sa profiti de un astfel de avantaj.

In avion

In cazul in care ai cumparat bilet si pentru prichindel, va fi necesar sa instalezi scaunul pentru masina. Centurile de siguranta din avion se inchid cu dificultate atunci cand sunt folosite in combinatie cu cele ale unui scaun special pentru masina. Ca atare, cere ajutorul personalului aeronavei atunci cand ajungi la aceasta etapa.

Inainte de a sui scaunul pentru masina in avion, asigura-te ca obiectul respecta normele si standardele de siguranta solicitate de companiile aeriene. 

De asemenea, tine cont de faptul ca scaunele pentru bebelusi speciale pentru masina pot fi instalate in scaunul de langa fereastra, norma folosita de cele mai multe companii aeriene.

Obiecte speciale pentru calatorii

Daca te pregatesti pentru o calatorie lunga sau, in general, iti place sa calatoresti mult, investeste in cateva echipamente speciale, care iti pot usura foarte mult excursia. 

Pe langa echipamentele pentru transportarea micutului, opteaza pentru obiecte de unica folosinta si usor de utilizat la ora mesei, cum ar fi sticlute, biberoane, cescute si alte ustensile, astfel incat sa nu fie nevoie sa cureti mereu "la locul de munca"...

Nu uita de cateva jucarii noi, pentru ca cel mic sa nu se plictiseasca si sa aiba ce face pe durata orelor lungi de drum.

Pentru copii de varste mai mari (si nu numai)

Nici in acest caz calatoriile cu avionul nu sunt floare la ureche, astfel incat este recomandabil sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

1. Este indicat sa ajungi din timp la aeroport. Daca prichindelul are foarte multa energie, plimbati-va cat mai mult prin aeroport, pentru a-l obosi pe cel mic - pana la urma, copilul va ajunge sa doarma in avion.

2. Rezerva-ti bilete la un zbor de noapte - te va costa mai putin, iar micutul va fi obosit de atata impachetat si din cauza agitatie de peste zi, fapt care ii va asigura o noapte intreaga de somn.

3. Pentru calatoria cu avionul, pregateste jucarii mai vechi ale copilului, pe care acesta nu le-a mai folosit de mult la joaca. Surpriza "revederii" il va bucura si ii va da de lucru ceva timp. O carte de colorat si creioanele colorate reprezinta o alegere excelenta pentru ca micul tau artist sa fie ocupat ore bune de acum inainte.

4. Nu uita sa iei un rucsac de mici dimensiuni cu "gustari" delicioase: stafide, fructe, sandvisuri, crochete si biscuiti. Aminteste-ti ca bauturile care depasesc 100 ml nu sunt permise la urcarea in avion.

Sfaturi:

- Pentru sugari, pregateste suzeta si ceva de rontatit (o prajitura, o jucarie etc.) - acestea vor fi utile la schimbarea de altitudine, cand bebelusul va simti un oarecare disconfort (presiune si durere in urechi).
- Este important sa ai la indemana jucariile preferate ale bebelusului, cateva hainute, carti de citit, suzeta, scutece, mancare etc.
- Daca micutul este racit, este necesar sa ii cureti nasul cu foarte mare atentie, pentru a nu avea probleme de respiratie la decolare sau aterizare.
- Rasplateste-ti copilul atunci cand da dovada de intelegere si rabdare.
- Informeaza-te despre cele mai bune modalitati de a-l tine ocupat pe micutul tau.
- Daca prichindelul este marisor deja, ia cu tine o carte interesanta si citeste din ea - copilul isi va da seama ca esti ocupata si nu va insista sa te joci cu el.
- Unele companii aeriene ofera o trusa pentru bebe si un pachet pentru desfasurarea activitatilor distractive la bordul aeronavei, in special pentru zborurile lungi. Nu te baza insa (doar) pe acest lucru.
- Jocurile video sunt o optiune excelenta, dar costisitoare.

La ce sa fii atenta:

Nu lua in avion jocuri alcatuite din componente de mici dimensiuni, cum ar fi Lego, deoarece pot cadea sau se pot pierde cu usurinta si tu vei fi cea care le va aduna dupa aceea...

Rezerva pentru cel mic un loc la fereastra, langa tine. Privelistea extraordinara il va minuna pentru o buna perioada de timp sau poate chiar pe tot parcursul zborului. In plus, nu risti ca micutul sa isi raneasca mainile atunci cand personalul va aduce carucioarele cu mancare pe interval. 

Sursa: www.eva.ro.