Luati in considerare factorii care pot juca un rol in decizia dumneavoastra de a calatori cu avionul:

Cat de importanta este calatoria pentru dumneavoastra?
La cat stres va supuneti in timpul calatoriei?
Puteti face pauze frecvente de odihna?
Veti avea posibilitatea de a bea multe lichide si de a manca bine?
Daca tineti cont de aceste aspecte si va luati precautiile potrivite, calatoria cu avionul este sigura. Totusi, cel mai bine este sa cereti mai intai sfatul medicului in aceasta privinta.

Limita de varsta a sarcinii acceptata de liniile aeriene

Cele mai multe linii aeriene au o limita superioara a varstei sarcinii, dincolo de care refuza sa transporte o femeie insarcinata – in general, 32-34 de saptamani.
Saptamana 32
Saptamana 33
Saptamana 34

La o varsta ceva mai mica a sarcinii – poate peste 28 de saptamani – companiile aeriene va pot solicita sa le oferiti o scrisoare de la medic care sa ateste ca puteti calatori cu avionul.

Aceste conditii variaza considerabil, deci cel mai bine este sa cereti informatii la compania cu care aveti de gand sa zburati.

Sfatul Desprecopii

Dupa ce ati ajuns in aer, cel mai mare risc al dumneavoastra, ca si calatoare insarcinata, este tromboza profunda a venelor – formarea unui cheag de sange intr-o vena a piciorului.

Este o complicatie rara, dar grava, a oricarei sarcini. Riscul de tromboza creste prin lipsa miscarii si deshidratare.
   
Factori de risc in timpul sarcinii

Sarcina si tratamentul stomatologic
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Toxoplasmoza si sarcina
Alcoolul si sarcina
Vaccinul anti-gripal si sarcina
Sarcina si pisica - cum ne ferim de toxoplasmoza?
Infectii (posibile) in timpul sarcinii
Fumatul in timpul sarcinii
Citomegalovirusul
Sarcina si aspirina
Sarcina toxica
Anemia in sarcina
Alimentatia in perioada sarcinii

Consumul de cafea/alcool
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Suplimentele de vitamine in timpul sarcinii
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alcoolul si sarcina
Sarcina si aspirina
Sarcina si dietele
 Comunitate

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
 


Pentru a reduce riscul de tromboza, ar trebui sa incercati sa rezervati un loc la marginea culoarului de trecere (aisle seat) ca sa aveti mai mult spatiu pentru picioare, pentru a putea sa beti multe lichide in timpul zborului, a va ridica si a merge cateva minute la fiecare ora. Ar trebui deci sa cereti un loc langa culoar pentru a nu-i deranja pe ceilalti calatori.

Radiatiile in timpul zborului

In timp ce culegeam informatii pentru acest articol (nota redactorului Desprecopii.com), am aflat despre expunerea la radiatii din timpul zborului. Se spune ca o calatorie de la New York la Londra sau orice alt zbor de durata si pe distanta similare la latitudini sau altitudini ridicate, expune pasagerii la o cantitate de radiatii aproximativ la fel de mare ca o radiografie a pieptului cu raze X!

Ce fel de radiatii sunt cele pe care le primim in avion?

Radiatiile din timpul zborului isi au originea in Soare si sunt cauzate de spatiul adanc, patrunzand fuselajul navei aeriene. Totusi, multe studii au aratat ca expunerea la radiatii din timpul zborului nu prezinta riscuri crescute de pierdere a sarcinii.

Conform unui articol in care este evaluata expunerea la radiatiile cosmice in timpul zborurilor indelungate, expunerea la radiatii a pasagerilor unui zbor Concorde este de aproximativ 1 milirem (mrem, o unitate de doza de radiatie) pe ora. Aceasta este o referinta buna, deoarece avioanele Concorde zboara la aproximativ 17000 m si un jet poate zbura la o inaltime intre 12000 m si 17000 m.

Puse in perspectiva, aceste cifre inseamna o zi de radiatie normala a mediului (expunerea la radiatii pe care o primim zilnic de la sursele de radiatie naturala). Doza permisa de Nuclear Regulatory Commission din S.U.A. pentru o femeie insarcinata care este expusa la radiatii prin natura muncii este de 500 mrem.

Ce precautii trebuie sa va luati impotriva radiatiilor

In acest moment, specialistii ofera putine sfaturi. Ei sustin ca in timpul exploziilor solare, cand expunerea la radiatii se poate mari de o suta de ori (adica, intr-un zbor Transcontinental va puteti expune la 100 de radiografii cu raze X) femeile insarcinate nu ar trebui sa zboare.

Intrucat sunteti gravida si aveti de in plan o calatorie cu avionul, alegeti un zbor la latitudini mai mici, deoarece zborurile deasupra regiunilor polare presupun radiatii duble fata de cele de deasupra Ecuatorului.

De unde aflam mai multe informatii despre radiatiile din timpul zborului?

Exista un website ce ofera informatii asupra existentei exploziilor solare si a radiatiilor excesive asociate cu exploziile solare. Vizitati www.sec.noaa.gov. la Space Environment Center pentru a obtine informatii actualizate asupra exploziilor solare.
Repetam, daca aveti timp sa alegeti, preferati zborurile la latitudini si altitudini mai mici, deoarece nivelul radiatiilor se dubleaza la fiecare 2000 m.

Mai precis, avioanele de tip jet care zboara la inaltimi mai mari sunt cele care de obicei zboara pe rutele lungi: Concorde, Boeing 747SP, Boeing 747-400, Boeing 767­300ER, Airbus A340-200, and MD-ll.

Sursa: www.desprecopii.com