Protectia Consumatorului a aplicat amenzi in valoare de jumatate de milion de lei, echivalentul a peste 110.000 de euro, unor companii care nu au respectat prevederile legal la comercializarea solutiilor de dezghetare si spalare a parbrizelor.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a constatat ca peste 340 de agenti economici nu respectau prevederile legale privind ambalarea, etichetarea sau certificarea lichidului antigel si de spalare a parbrizelor.
"S-au aplicat 387 de sanctiuni, din care 231 de avertismente si 156 de amenzi contraventionale. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 523.750 lei. S-au dispus 202 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru produse in valoare de 157.000 lei si 24 de masuri de oprire definitiva pentru produse in valoare de 13.000 de lei", se arata in comunicatul transmis de ANPC la sfarsitul saptamanii.
In judetul Arad, spre exemplu, s-a constatat comercializarea lichidului de dezghetare in recipienti din plastic, de un kilogram, a caror sisteme de inchidere nu erau proiectate astfel incat sa permita inchiderea repetata.
In judetul Mehedinti se comercializau recipiente cu antigel concentrat neavand inscriptionate pe eticheta certificarile RAR, se mai arata in informarea transmisa de Proitectia Consumatorului.
Ce ii sfatuieste Protectia Consumatorului pe soferi atunci cand cumpara solutii de dezghetare si spalare a parbrizelor
♦ sa achizitioneze lichid antigel si lichid de spalare parbrize numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care vor avea nevoie in cazul unei eventuale reclamatii;
♦ sa schimbe lichidul antigel in service-uri autorizate;
♦ sa cumpere si deci, sa utilizeze lichidul antigel recomandat de producator sau unul echivalent tehnic, conform cartii tehnice a autovehiculului;
♦ sa stie ca ambalajul trebuie sa contina datele producatorului, importatorului sau distribuitorului (numele sau denumirea comerciala ori marca de comert, adresa completa si numarul de telefon)
♦ sa citeasca instructiunile de utilizare, frazele de risc (atentionarile de evitare a anumitor pericole) si frazele de prudenta (masurile de precautie speciale) si sa le respecte;
♦ sa evite sa cumpere produse in ambalaje ca cele utilizate pentru produse alimentare, hrana pentru animale, produse medicinale sau cosmetice;
♦ sa nu lase produsele la indemana copiilor.