Seceta este un fenomen meteorologic periculos care afecteaza violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocand pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si degradarea mediului ambiant.
Seceta este definita ca o perioada mai lunga de tip in care media ploilor scade mult sub limita normala. Ea poate cauza o scadere a recoltelor si o reducere a suprafetelor agricole sau a celor destinate pasunatului
Cauza fenomenului: deficit pluviometric, degradarea solului, cresterea temperaturii apei oceanelor, cresterea concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera.
Seceta este un dezastru cu efect temporar, mai ales asupra agriculturii, a caror forme de manifestare depind de o serie de factori cum ar fi existenta sistemului de irigatii.
Perioadele de precipitatii reduse sunt normale pentru toate sistemele climatice. Prognozele meteorologice fac posibila avertizarea din timp asupra posibilitatii de producerea a fenomenului.
Ca factori de vulnerabilitate amintim localitatile situate in zone aride, terenurile
agricole izolate, lipsa unor resurse de alimentare cu apa, lipsa unei planificari privind alocarea resurselor in zonele de risc, etc.
Seceta are ca efecte: scaderea productiei agricole, viticole si zootehnice, cresterea preturilor, cresterea ratei inflatiei, reducerea starii nutritionale a populatiei, imbolnaviri, criza energetica, etc. si se poate combate prin sisteme de monitorizare si instiintare imediata, prin dezvoltarea unor planuri de aparare impotriva efectelor dezastrului.
Africa este se pare cel mai secetos loc de pe pamant. Aici, cam doua treimi din uscat este afectat periodic de seceta. Regiunea cea mai des predispusa la seceta este Sahelul, situat intre Sahara si zonele tropicale din Africa de Vest si Centrala. Sahelul se intinde din Senegal si Mauritania, prin Mali, Burkina Faso, Ciad si Niger, pana in Sudan.
Printre zonele des afectate de seceta se numara si Cornul Africii, care include portiuni din Etiopia si Somalia. Estul si sudul Africii sunt si ele afectate de seceta. De exemplu, in anii ’80 si ’90, din cauza secetei, raurile si lacurile de aici s-au redus la dimensiunile uni fir de apa sau au secat complet.
Alte zone lovite cu regularitate de seceta sunt India, China, America Centrala si de Nord. Stepele din Ucraina formeaza o alta regiune semiarida, unde, de foarte multe ori, seceta poate dura ani buni. In America de Sud, o regiune din nord-estul Braziliei, acoperita de arbusti si arbori mici, este foarte expusa secetei.
Seceta este un fenomen meteorologic periculos care afecteaza violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocand pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si degradarea mediului ambiant. Seceta este definita ca o perioada mai lunga de tip in care media ploilor scade mult sub limita...
Cum apare seceta
Tags: