Cum este nevoit organismul să se adapateze unui mediu diferit atunci când călătorim
Călătoriile nu sunt chiar un lucru la ordinea zilei pentru cei mai mulți dintre noi, iar tocmai entuziasmul ne determină să începem planificarea cu mult timp înainte de plecarea efectivă. Această precauție ne permite să verificăm caracteristicile anotimpului pe care îl vom prinde la destinația aleasă, să ne administrăm vitaminele necesare îmbunătățirii sistemului imunitar și să ne pregătim mental pentru adaptarea la nou. Dar lucrurile se mai pot întâmpla și pe nepusă masă atunci când în viață noastră intervin călătorii neașteptate. În multitudinea de oportunități de care suntem înconjurați astăzi, există și multe inițiative care oferă șanse de călătorie în urma unor simple înscrieri în concursuri, urmate de trageri la sorți. Oricare dintre noi poate fi norocos și să ajungă călător pe o croazieră în Caraibe sau să petreacă timp de calitate într-un hotel din Nevada. Atunci când planificăm, ne gândim în primul rând la condițiile meteorologice la care vom fi expuși și de cele mai multe ori, alegem în funcție de acestea. Dar puține sunt persoanele care ar refuza o călătorie obținută ca premiu, doar pentru că soarele sau zăpada, în funcție de preferințe, nu le surâd. De aceea, există metode preventive pentru eventuale neplăceri, dar și trucuri pe care le știm din proprie experiență. Un obiect indispensabil celor care știu că vor petrece mult timp în soare este banala pălărie. Dacă razele soarelui sunt păstrate la distanță de creștetul capului, temperatura generală a corpului va fi menținută la un nivel semnificativ mai moderat. Deși e vorba de o suprafață mică de corp acoperită, aceasta contribuie la o expunere cât mai sigură. Important de luat în considerare de către cei care merg într-o zonă călduroasă, este modul în care folosesc aerul condiționat. Deși este necesar și uneori chiar indispensabil, folosirea sa corectă implică pauze. Trecerile bruște de la rece la foarte cald pot fi dăunătoare organismului.
Un alt aspect la care se gândesc mai ales persoanele care știu că au astfel de probleme, că s-au mai confruntat în trecut cu ele, este cel legat de alergii. În anumite locații pot exista plante alergene si cel mai întâlnit element declanșator de astfel de afectiuni este chiar polenul. Oamenii care se deplasează în zone care prezintă un astfel de pericol pentru ei, pot lua măsuri pentru a-și gestiona împrejurimile, cum ar fi, utilizarea de aparate de aer condiționat și efectuarea unui duș înainte de culcare. De asemenea, unele persoane pot să nu aibă nicio problemă când vine vorba de alergii, dar peste mai mulți ani, imunitatea organismului lor se adaptează la mediul în care trăiesc, într-un mod disfuncțional.
Zonele cu umiditate ridicată sunt privite de multe persoane ca medii care nu au nimic ieșit din comun, poate tocmai pentru că nu se referă la un fenomen cu efecte directe sau devastatoare. Deși nu e vorba despre ceva alarmant, corpul are nevoie și în acest caz de o perioadă de adaptare. Hidratarea constantă este pe primul plan. Deși la prima vedere poate părea că este vorba despre o contradicție de termeni, organismul are nevoie de lichide în momentul în care totul în jurul său e suprasaturat de apă. Când suntem deshidratați nu transpirăm pentru că nu avem destulă apă pentru a face acest lucru. Zonele care ne atrag atenția prin amplasare, flora dominată de palmieri impunători și cărora nu le lipsesc plajele alintate de valurile oceanelor sau a mărilor, sunt de cele mai multe ori raiul umidității. A trăi într-un mediu excesiv de umed necesită și o atenție sporită acordată formării mucegaiului. Acesta poate afecta grav respirația, efectele sale fiind imediate și nu doar pe termen lung.
Alte aspecte la care trebuie să ne mai gândim când ne aventurăm spre ceva nou sunt ceața excesivă care caracterizează unele metropole, poluarea, temperaturile extrem de scăzute, dar și felul în care se va schimba comportamentul nostru în ceea ce privește alimentația. Cel mai probabil vom renunta la rutina zilnică, câteva dintre produsele cu care suntem obișnuiți nu vor fi la dispoziția noastră, iar obiceiul de a ne pregăti propriile mese va ieși din discuție. De aceea e important să încercăm să nu trecem prin schimbări bruște și să ne ferim de excese. Poate fi vorba de un loc nou, de alte condiții meteorologice, dar cu cât învățăm să ne cunoaștem mai bine organismul înainte și în timpul călătoriei, cu atât corpul nostrum se va simți ca acasă oriunde ne-am afla.
Tags: