Precipitatiile atmosferice reprezinta orice forma de apa care cade din atmosfera pe pamant. Acestea sunt o componenta de baza a circuitului apei in natura. Precipitatiile se deosebesc prin starea in care se afla (solida sau lichida) si prin dimensiunea particulelor.

Formele de precipitatii sunt: ploaia, zapada (ninsoarea), lapovita, grindina, chiciura si virga.

Ploaia - este o precipitatie atmosferica sub forma de picaturi de apa provenite din condensarea vaporilor din atmosfera.

Zapada - reprezinta de fapt forme particulare de apa inghetata. Factorii care influienteaza formarea fulgilor de nea sunt: temperatura, curentii de aer, si umiditatea aerului. Toti acesti factori determina atat forma cat si marimea unui fulg.
Fulgii parasesc baza norilor si in drumul lor catre pamant intalnesc diferite conditii atmosferice. Pe pamant ajung doar fulgii de nea care nu trec prin straturi de aer cald care sa ii topeasca (temperatura trebuie sa fie mai mica de 0 grade C).
Un singur de nea este alcatuit din 2 pana la 200 cristale fine de gheata. Procesul prin care se formeaza acestia este de condensare a vaporilor de apa pe particulele de praf intalnite in atmosfera.

Grindina - este o forma de precipitatii, particulele de apa din atmosfera cazand pe suprafata solului in forma de gheata. Particula de grindina cu diametrul de aproximativ 6 cm. Particulele de gheata au in general o forma neregulata, diametrul mediu fiind in general de 5 - 50 mm, dar putand fi mult mai mare in cazul furtunilor electrice.
Particulele sunt formate din  gheata transparenta sau dintr-o alternanta de staturi de gheata transparenta si gheata translucida, grosimea straturilor fiind de cel putin 1 mm.
Grindina este intotdeauna produsa de nori cumulonimbus.

Roua - in noptile senine de vara, vaporii de aer, in atingere cu corpurile reci de pe pamant, se condenseaza si formeaza stropi mici de apa. O data cu incalzirea aerului, stropii de apa se evapora.

Lapovita - este o forma de precipitatii. Lapovita este zapada care s-a topit partial pe parcursul caderii ei spre sol, aerul din jur fiind suficient de cald pentru a topi o parte din zapada dar nu suficient de cald pentru a o topi in intregime astfel incat sa produca ploaie.
Astfel lapovita reprezinta un amestec de ploaie si ninsoare.
In general, in conditiile de formare a lapovitei, temperatura solului este peste temperatura de inghet si, drept urmare, lapovita nu are o tendinta de a se acumula pe sol. Totusi, in situatiile in care temperatura solului este sub cea de inghet, lapovita poate forma straturi de gheata invizibila pe suprafata solului, numite gheata neagra. Acelasi fenomen se produce daca ploaia ingheata la contactul cu solul.

Chiciura - este o forma de precipitatii produsa prin condensarea cetii pe fulgi de zapada formand un bulgare de chiciura sau acumulandu-se pe ramurile copacilor, pe conductorii liniile electrice sau pe alte obiecte de pe sol. Peisajul care se formeaza in urma caderii chiciurei este unul de basm - totul este alb.

Virga - picaturi de apa care cad din nori sub forma unor fasii, evaporandu-se pana la pamant. Acest fenomen care consta in evaporarea ploii inainte de a atinge solul, intalnit mai ales in zonele montane.