Date introductive

Conform ANPM schimbările climatice constituie un proces complex care se desfășoară pe o perioadă mare de timp. Procesul de schimbare  constă în modificarea elementelor climatice, precum creșterea temperaturilor, precipitaților, apariția tot mai frecventă, a fenomenelor meteorologice extreme, totodată creșterea intesității acestora.

De-a lungul timpului, sistemul climatic a cunoscut mai multe modificări climatice majore, astfel cercetătorii au evidențiat două perioade interglaciare şi  una glaciară. Perioada interglaciară, fiind și prima identificată, s-a remarcat printr-o încălzire bruscă acum 400.000 de ani, urmată de perioada glaciară, caracterizată printr-o răcire progresivă. În urmă cu 10.000, s-a instalat perioada interglaciară, marcată de un proces de încălzire în care ne aflăm și în prezent.

 În ultimii ani, sistemul climatic a captat antenția societății și a marilor organizațiilor mondiale, deoarece s-au evidențiat unele modificări, care afectează cadrul social și natural. În urma cercetărilor, s-au identificat cauzele schimbărilor, care pot fi naturale și antropice. Printre cauzele naturale au fost identificate, factori precum radiația solară, relieful, vegetația, mișcările tectonice, suprafețele acvatice, erupțiile vulcanilor sau modificarea câmpului magnetic, care pot influența clima. Cu toate acestea, cel mai mare aport îl au factorii antropici, precum consumul prin arderea combustibilor fosili pentru producerea de electricitate sau transport, defrișarea pădurilor și utilizarea gazelor industriale.

Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai prezente pe întreaga suprafață a globului, afectănd mediul natural, cadrul econimc și social. Cele mai resimțite efecte și care se vor pronunța pe viitor sunt; creșterea temperaturilor, perioada de îngheț se va scurta, apariția frecventă a secetelor, a inundațiilor, creșterea intesității fenomenelor extreme, creșterea nivelului mării, topirea calotei glaciare și a ghețarilor. Potrivit studiului realizat de Ioan M,  unde afirma facptul ca temperatura medie va crește cu 3 grade Celsius până în anul 2050, iar nivelul  oceanului se va ridica cu 0.5m.

 

Efectele schimbării climatice asupra cadrului natural, social și econimic

În prezent, problema schimbării climatice constituie o prioritate pentru ONU, Uninea Europeană și alte organizații, deoarece efectele schimbării sunt tot pronunțate, afectănd societatea umană, economia și mediul înconjurător. Astfel, vegetația și ciclul vegetativ de pe întreaga suprafață terestră sunt afectate în mod direct de către schimbările climatice. Spre exemplu, creșterea temperaturilor duce la provocarea incediilor forestiere, iar datorită decalajului climatic, plantele și-au modificat procesul de înflorire/ofilire.

Cele mai devastatoare incendii forestiere din utima perioadă, s-au înregistrat în California, Australia, pădurea Amozoniană, California sau Canada, unde la începutul anului 2021 au ars 300 de hectare de pădure provocănd astfel evacuarea a 170.00 persoane.

Potrivit studiului realizat de Dr.Camille Stevens, unde precizează că procesul de regenerare a pădurilor în urma incendiilor, este încetinit sau oprit din cauza creștererii temperaturilor.

În cadrul econimc și social, schimbările climatice au un impact considerabil și va fi mai pronunțat pe viitor. Sănătatea populației este pusă în primejdie, din cauza modificărilor de climă. În prezent, numărul deceselor din cauza căldurii este în creștere, cancerul înregistrează tot mai multe cazuri, iar calitatea apei va produce boli prin transmitere. Populația din țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare va avea de suferit, din cauza modificării cliclui vegetativ, alimentele vor fi mai greu de procurat iar calitatea apei va scădea semnificativ. Pe plan economic, organizațiile au înregistrat pierderi econimice în valoare de 400 miliarde de euro.

REGIUNIEUROPA CENTRALĂ ŞI SUDNORDUL EUROPEIZONA MEDITERANIANĂZONELE URBANE EUROPENE
1Valuri de căldurăClimă mai umedăClimă mai aridăValuri de căldură
2SeceteInundații iarnaIncendii-
3Incendii-Secete-


Tabel 1: Cele mai frecvente efecte ale schimbărilor climatice în Europa

 

Studiu de caz: județul Suceava, România

Efectele schimbărilor climatice se resimt în toate zonele lumii, inclusiv România este afectată de acestea. În urma creșterii temperaturilor, România a semnalat mai multe probleme, precum secetele din sud-estul țării care sunt mai intense și mai agresive, inundațiile din vest sunt mai puternice, frecvente și mai des întâlnite.Deșertificarea are un ritm mai alert în sudul țării, iar pentru partea de nord s-au înregistrat în ultimii ani creșteri de temperatură de până la 2 grade Celsius.


Fig 1 Evoluția temperaturilor în anul 2013

 


Fig 2 . Evoluția temperaturilor în anul 1980

Pentru a putea compara și sublinia creșterea temperaturilor în nordul României, am utilizat date preluate de la stația meteorologică Suceava, din anul 1980 respectiv 2013. Astfel, se poate observa diferența semnificativă dintre temperaturile medii anuale, cât și a precipitațiilor. Anul 1980 se face remarcat prin temperaturi medii scăzute, cu valori care ating pragul de -15 grade Celsius, iar precipitațiile sunt moderate. Pe de altă parte, în anul 2013 se fac resimțite modificări climatice, dacă în anul 1980 în luna ianuarie temepratura medie ajunge la -15 grade, în anul 2013 aceași luna se înregistrează o valoare de -7 grade celsius; iar în timpul sezonului cald, media temperaturii maxime ajunge până la 25 grade, în timp ce în vara anului 1980 nu se întampla acest fenomen. În cazul precipitațiilor, se poate discuta despre o creștere semnificativă în anul 2013, perioade din vară fiind marcate de ploi torențiale și inundații

 Aceste schimbări sunt furnizate şi de consecințele societății umane, în urma defrișărilor masive și a poluării aerului şi a mediului.

Concluzie

Prin urmare, atât în România, cât și în alte țări, efectele schimbări climatice s-au accentuat, prin diverse fenomene meteorologice. Pentru a încetini procesul modificărilor, se realizează eforturi, tratate, strategii și acțiuni, care au ca scop reducerea cauzelor principale.

După cum s-a precizat în articol, cel mai mare impact asupra schimbărilor climatice sunt factorii antropici, societatea umană. Pentru a diminua efectele rezultate, trebuie să înțelegem gravitatea problemei cu care ne confruntăm, urmate de realizarea unor schimbări în viața cotidiană, mici eforturi, cu care putem reduce semnficativ poluarea asupra calităţii aerului sau a apei.

 

BIBLIOGRAFIE

1.) Elena, P., Impactul schimbărilor climatice asupra planetelor

2.) Critina, H., Consecinţe şi riscuri asupra calităţii vieţii asociate schimbărilor climatice

3.) Nicolae, S., Schimbări climatice

4.) Parlamentul European

 

Std. Maidaniuc Dana 
Facultatea de Geografie și Geologie, UAIC - Iași