A treia mare ca suprafata in Europa, dupa Marea Mediterana si cea a Nordului, Marea Neagra scalda uscatul sud-estic al Romaniei.

In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre are o lungime de 245 km si se intinde intre bratul Chilia al Dunarii, la nord, si granita cu Bulgaria, la sud.

Clima maritima de litoral, cu influente mediteraneene in sud, este extrem de favorabila pentru iubitorii de veri lungi si insorite. Iulie si august sunt lunile cele mai fierbinti, cu o temperatura a aerului de 32-34 de grade Celsius. Totusi, briza marina domoleste caldura, facand ca zilele sa fie perfecte pentru plaja, iar noptile placute si racoroase. Temperatura medie de vara este de 28 grade Celsius.

Litoralul romanesc rivalizeaza cu cel mediteranea, prin avantajul unei expuneri la soare de pana la 10-12 ore zilnic, ceea ce inseamna o medie anuala de aproximativ 2400 de ore. Tarmul este orientat spre est, asigurand o luminozitate maxima pe timpul zilei.

Nisipul auriu, renumit prin finetea sa, atinge in timpul verii temperatura de 45 de grade Celsius, fiind ideal pentru aeroterapie si bai de nisip. Ingemanarea dintre uscat si apa se face treptat, plajele coborand lin in mare si fiind adecvate copiilor sau celor care nu stiu sa inoate. Exista zone late de 100-200 de m unde apa nu depaseste 1 – 1, 5m adancime.

Farmecul litoralului este dat in primul rand de mare a carei generozitate sta in mai multe aspecte. Avand o salinitate redusa in comparatie cu alte mari continentale (numai 17 %), turistii pot practica fara retinere sporturi sub-acvatice si nautice. Inotatorii pot sta si ei linistiti. Nu exista maree, si nici vietuitoare marine periculoase. In schimb, jocul delfinilor poate crea un adevarat spectacol pentru norocosii aventurieri.

Acest intreg complex format din apa, nisip, aer si soare are efecte terapeutice. Aerul este bine ionizat cu aerosoli marini, care, impreuna cu influenta valurilor, genereaza cure speciale de talasoterapie.