Prognoza pentru următoarele două săptămâni pe zone geografice.

BANAT 

Intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice,  respectiv 25...29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9...13 grade, în medie). Din 14  iulie însă, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă (temperaturi maxime de  31...34 de grade şi minime de 15...19 grade, mediat regional). Pentru perioada 18 - 22 iulie este  estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. 

Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, ploi de scurtă  durată fiind posibile pe spaţii mici doar la începutul intervalului şi în jurul datei de 16 iulie. 

CRIŞANA 

În primele zile ale intervalului, vremea va fi relativ răcoroasă (respectiv temperaturi  maxime de 22...25 de grade şi minime de 9...14 grade, în medie). După data de 14 iulie însă,  temperaturile ce vor fi în creştere semnificativă vor caracteriza o vreme predominant  călduroasă, cu valori mediate regional de 30...34 de grade în orele după-amiezilor şi 14...18  grade noaptea. Estimările prognostice indică pentru perioada 18 – 22 iulie o intensificare a  valului de căldură, cu temperaturi caniculare şi disconfort termic accentuat. 

Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric, fiind de aşteptat doar ploi de  scurtă durată, slabe cantitativ şi cu caracter local în primele zile. 

TRANSILVANIA 

În primele zile ale intervalului, vremea va fi răcoroasă, cu temperaturi maxime de 20...23  de grade şi minime de 8...13 grade, mediat regional. Din data de 14 iulie însă, temperaturile vor  creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea caldă, chiar călduroasă în unele  zile în jumătatea de vest a regiunii, astfel că, în medie, vor fi valori diurne de 27...32 de grade şi  nocturne 12...16 grade. Pentru perioada 19 - 22 iulie este estimată intensificarea şi extinderea  unui val de căldură ce va aduce local temperaturi caniculare şi disconfort accentuat.  

Deşi în primele zile ale intervalului pe alocuri va ploua, regimul pluviometric va fi în  ansamblu deficitar.

MARAMUREŞ 

În primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 19...23 de grade şi minime  de 9...12 grade. Din data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va  predomina vremea călduroasă, cu precădere la câmpie, cu valori de 27...32 de grade în orele  după-amiezilor şi 12...16 grade pe timpul nopţilor, mediat regional. Pentru perioada 18 - 22 iulie  este estimat un val de căldură persistent, în intensificare, cu caniculă şi disconfort accentuat în  mare parte a regiunii.  

La începutul intervalului vor fi ploi locale, de scurtă durată, totuşi regimul pluviometric al  perioadei de referinţă va fi deficitar.

MOLDOVA 

În primele zile, vremea va fi răcoroasă în nordul regiunii, iar în rest se vor înregistra  temperaturi apropiate de normele perioadei (maxime de 21...27 de grade şi minime de 10...14  grade). Din data de 14 iulie, va predomina o vreme călduroasă în majoritatea zilelor, cu valori la  amiază de 30...34 de grade şi nocturne de 13...18 grade (posibil cu o uşoară răcorire în  jumătatea de nord a regiunii în 16 iulie), apoi cu val de căldură în intensificare ce se estimează  a persista între 19 şi 22 iulie. 

Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămâni, ploi în general  slabe urmând a fi pe suprafeţe restrânse din nordul şi vestul regiunii, în prima parte a  intervalului. 

DOBROGEA 

În primele zile, valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme relativ răcoroasă în  zona costieră (cu 23...26 de grade ziua) şi normală pentru această perioadă în vestul regiunii,  unde vor fi 26...29 de grade; minimele termice ale acestui interval vor fi de 15...19 grade. După  14 iulie, vremea va deveni călduroasă în partea continentală (maxime de 31...34 grade) în timp  ce litoralul va avea un regim termic agreabil, cu 28...29 de grade după-amiaza. În perioada 19 - 23 iulie însă, este estimat un regim termic canicular şi disconfort ridicat în mare parte a regiunii  şi valori de 30...33 de grade la malul mării. 

Deşi în după-amiezile primelor zile pe alocuri vor fi ploi de scurtă durată, deficitul  pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză. 

MUNTENIA 

Intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25...29 de  grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9...15 grade). Din 14 iulie însă, vremea va deveni  călduroasă (temperaturi maxime în general de 30...34 de grade şi minime de 14...18 grade), iar  între 18 şi 22 iulie estimările prognostice indică o intensificare a valului de căldură şi  accentuarea disconfortului termic. 

Pe tot parcursul intervalului, se va menţine regimul pluviometric deficitar, ploi de scurtă  durată, slabe cantitativ fiind posibile doar pe spaţii mici la începutul perioadei şi în jurul datei de  16 iulie. 

OLTENIA 

Intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25...28 de  grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9...14 grade). Din 14 iulie însă, vremea se va încălzi  semnificativ, devenind călduroasă (temperaturi maxime în general de 30...34 de grade şi  minime de 14...18 grade), iar între 18 şi 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură  şi accentuarea disconfortului termic. 

Deficitul pluviometric va fi accentuat, fiind de aşteptat doar ploi de scurtă durată şi pe  spaţii restrânse în jurul datei de 16 iulie.

LA MUNTE 

În primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 15...19 grade şi minime de  5...10 grade, cu valori mult mai scăzute la înălţimi de peste 1500 m. Din data de 14 iulie,  temperaturile vor creşte semnificativ, vremea devenind deosebit de caldă, cu precădere între  19 şi 22 iulie, când media maximelor –mai ales la altitudini mai joase – va de fi 24...26 grade, iar  a minimelor de 10...15 grade.  

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse locale, dar cantităţile  de apă vor fi în ansamblu deficitare pe parcursul celor două săptămâni.

Sursa: ANM