Prognoza pentru următoarele două săptămâni pe zone geografice.

BANAT 

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, respectiv  24...27 grade ziua şi 11...14 grade noaptea. Din 1 iunie, temperaturile vor creşte semnificativ,  astfel că vremea va deveni călduroasă la sfârşitul săptămânii, cu maxime termice de 32...33 de  grade şi minime de 15...21 de grade, în medie regională, determinând disconfort termic ridicat  în zonele de câmpie. În cea de-a doua săptămână, regimul termic se va mai pondera, dar va  caracteriza o vreme caldă în majoritatea zilelor (medii ale valorilor diurne de 26...29 de grade).  

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi locale, posibil mai însemnate  cantitativ.

CRIŞANA 

În primele zile ale intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această  perioadă din an (respectiv temperaturi maxime de 23...26 de grade şi minime de 11...15 grade).  Din 1 iunie, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că la finalul săptămânii va deveni  călduroasă, cu valori diurne, în medie, de 30...33 de grade şi nocturne de 14...18 grade, cu  disconfort termic relativ ridicat în zona de câmpie. Scăderea de temperatură estimată din data 6  iunie va determina revenirea la un regim mai apropiat de cel climatologic specific, cu maxime  de 24...28 de grade, dar cu oscilaţii de la o zi la alta, fiind de aşteptat şi zile uşor mai răcoroase.  

În după-amiezile primei săptămâni, pe arii restrânse vor fi manifestări de instabilitate  atmosferică, ulterior ploile vor fi mai frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ. 

TRANSILVANIA 

În cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, în  medie cu maxime termice de 24...27 de grade şi minime de 9...14 grade, iar în perioada 2-6  iunie va deveni local călduroasă, astfel că la amiază vor fi 28...31 de grade, mediat regional.  Pentru intervalul 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, în general apropiat de  normele climatologice ale primei decade a lunii iunie.  

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi manifestări de instabilitate atmosferică,  izolat fiind posibile şi averse torenţiale. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi mai frecvente şi  mai însemnate cantitativ. 

MARAMUREŞ

În majoritatea zilelor, regimul termic va fi peste cel mediu climatologic (respectiv  temperaturi maxime de 23...26 de grade şi minime de 11...13 grade), iar perioada 2-6 iunie va  fi caracterizată de o vreme deosebit de caldă, local călduroasă în vestul regiunii, cu valori  diurne în medie de 28...32 de grade. În intervalul 7-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat,  apropiindu-se de cel caracteristic primei decade a lunii iunie.  

Până în data de 5 iunie, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de  instabilitate atmosferică, ulterior crescând probabilitatea pentru ploi frecvente şi local  însemnate cantitativ.

MOLDOVA 

Temperatura aerului va fi în creştere treptată, dar semnificativă, de la valori apropiate sau uşor peste cele normale în primele zile (în medie cu maxime de 23...26 de grade şi minime de  12...15 grade) la valori ce vor caracteriza o vreme călduroasă între 2 şi 6 iunie, când la amiază,  în medie regională, vor fi 30...34 de grade. Ulterior, vremea se va mai răcori şi se vor înregistra  temperaturi în jurul celor obişnuite pentru prima decadă a lunii iunie.  

În după-amiezile primelor zile, local vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial, dar  gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat după data de 6 iunie când fenomenele  asociate acesteia vor fi frecvente şi sunt estimate cantităţi de apă mai însemnate.

DOBROGEA 

Valorile temperaturii aerului vor fi mai ridicate decât mediile multianuale, iar în perioada  2-7 iunie vremea va deveni deosebit de caldă, călduroasă în partea continentală, cu maxime de  31...34 de grade (pe litoral se vor înregistra 25...28 de grade) şi minime de 16...20 de grade. În  intervalul 8-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat şi se va apropia de normalul primei  decade a lunii iunie. 

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial,  dar după data de 7 iunie vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilităţii atmosferice  pot fi mai frecvente şi ploile local mai însemnate cantitativ.

MUNTENIA 

Vremea va fi caldă în cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 2-6 iunie va deveni  călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului în medie de 30...34 de grade, în special în  zonele de câmpie şi minime de 15...19 grade. Pentru perioada 7-10 iunie este estimat un regim  termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general apropiate de cele specifice primei decade a  lunii iunie (la amiază 25...28 de grade, mediat regional). 

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse, posibil izolat cu caracter torenţial,  dar instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată după data de 6 iunie când se estimează că vor fi perioade în care fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse, fiind  posibile local ploi mai însemnate cantitativ.

OLTENIA 

Vremea caldă (valori diurne de 26...30 de grade) va caracteriza cea mai mare parte a  intervalului, iar în perioada 2-5 iunie va deveni călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului  în medie de 31...34 de grade, cu precădere la câmpie şi minime de 15...19 grade. Pentru  intervalul 6-9 iunie se estimează un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general  apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiază 26...28 de grade, mediat  regional). 

În după-amiezile primelor zile, izolat vor fi averse în general slabe, dar după data de 6  iunie vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată şi se estimează că  fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse (pe alocuri fiind posibile şi  cantităţi de apă mai însemnate).

LA MUNTE 

Vremea va fi caldă în majoritatea zilelor din interval, chiar deosebit de caldă între 2 şi 6  iunie, când se vor înregistra maxime termice de 20...25 de grade şi minime de 8...14 grade, cu  valori mai coborâte, atât ziua, cât şi noaptea, la altitudini mari. În intervalul 8-10 iunie este  estimat un regim termic mai ponderat, ce se va apropia de cel normal pentru prima decadă a  lunii iunie.  

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse, pe arii mai extinse şi  izolat cu caracter torenţial în data de 31 mai. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi local mai  însemnate cantitativ va fi ridicată şi în perioada 6-9 iunie.

Sursa: ANM