Prognoza pentru următoarele două săptămâni pe zone geografice.

BANAT

Valul de căldură se va menține și în zilele de 4 și 5 iunie, când media temperaturilor  maxime va fi de 36 de grade. Ulterior temperatura va scădea semnificativ, iar din 6 până în 11  iulie, media zilnică a maximelor va oscila între 26 și 29 de grade. Pentu a doua decadă sunt  estimate temperaturi maxime tot mai ridicate ce vor ajunge la o medie regională de 34 de grade  spre data de 17 iulie. Evoluția temperaturilor minime va fi de scădere, de la o medie de 19...20  de grade în primele 3 zile, la valori în general de 13...16 grade pentru restul intervalului. 

În zilele de 5 și 6 iulie instabilitatea atmosferică se va generaliza, astfel că pe arii extinse  vor fi averse iar cantitățile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea pentru averse se va menține ridicată și în perioada 7...11 iulie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.

CRIŞANA 

Valul de căldură se va menține și în zilele de 4 și 5 iunie, când media temperaturilor  maxime va fi de 36 de grade. În perioada 6 - 11 iulie, scăderea de temperatură va fi semnificativă, astfel că media zilnică a maximelor va oscila între 24 și 28 de grade. Pentu a  doua decadă sunt estimate temperaturi maxime tot mai ridicate ce vor ajunge la o medie  regională de 33 de grade spre data de 17 iulie. Temperaturile minime vor fi în jur de 19 grade în  primele 3 zile, apoi de asemenea se va înregistra o scădere semnificativă până spre o medie de  12...13 grade în data de 11 iulie, iar spre mijlocul lunii iulie se va ajunge la valori de 14...15 grade. 

În zilele de 5 și 6 iulie instabilitatea atmosferică se va generaliza, astfel că pe arii extinse  vor fi averse însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru averse se va menține ridicată și în  perioada 7...13 iulie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.

TRANSILVANIA 

Valul de căldură se va menține la începutul săptămânii când media temperaturilor  maxime pentru această regiune va fi de 32...34 de grade. Vremea răci semnificativ în 6 iulie, iar  până în 11 iulie cu mici variații de la o zi la alta se va înregistra o medie a temperaturilor maxime  cuprinsă între 22 și 26 de grade. După acest interval temperatura va crește, iar până la o medie  regională de 30 de grade în 17 iulie. Temperaturile minime vor fi în jur de 16 grade în primele 3  zile, apoi de asemenea se va înregistra o scădere semnificativă până spre o medie de 10 grade  în data de 11 iulie, iar spre mijlocul lunii iulie se va ajunge la valori de 12...13 grade. 

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în prima jumătate a intervalului (până spre 11 iulie) când pe arii relativ extinse vor fi averse însemnate cantitativ. Ulterior  probabilitatea pentru averse va fi mai redusă.

MARAMUREŞ

În primele 2 zile ale intervalului valul de căldură se va menține și la nivelul acestei regiuni  unde media temperaturilor maxime va fi în jur de 34 de grade, iar minimele vor fi de 17...18  grade. Perioada 6....11 iulie va aduce temperaturi ușor sub mediile multianuale, respectiv o  medie a maximelor de 22...26 de grade și minime ce vor scădea în unele dimineți până spre  10...11 grade. Pentru a doua decadă a lunii iulie sunt estimate temperaturi în creștere treptată,  maxime termice ce vor ajunge la 30 de grade și minime în general de 13...14 grade. 

În zilele de 5 și 6 iulie instabilitatea atmosferică se va generaliza, astfel că pe arii extinse  vor fi averse însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru averse se va menține ridicată și în  perioada 7...13 iulie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.

MOLDOVA 

Valul de căldură va persista până miercuri 6 iulie, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime  în general de 32...35 de grade și minime ce se vor situa în jurul valorii de 19 grade. Răcirea vremii estimată pentru perioada 7...11 iulie va aduce temperaturi maxime în medie de 24...26  de grade și minime ce vor scădea în unele dimineți până spre 12...13 grade. Ulterior  temperatura va fi în creștere ușoară și treptată, astfel că maximele se vor situa în jurul valorii de  30 de grade, iar minimele vor fi în medie de 15...16 grade. 

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în perioada 6 – 11 iulie când pe alocuri  se vor înregistra și cantități de apă însemnate. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii  restrânse.

DOBROGEA 

În primele 3 zile ale intervalului vremea se va menține călduroasă, cu o medie a  temperaturilor maxime de 30...32 de grade. Ulterior temperatura va scădea, iar în 10 și 11 iulie,  media zilnică a maximelor va fi de 25...26 de grade. Pentu a doua decadă sunt estimate  temperaturi maxime în creștere ușoară, ce vor ajunge la o medie regională de 28...30 de grade. Temperaturile minime vor fi în general de peste 20 de grade până în 7 iulie, apoi vor scădea la  16 grade în data de 11 iulie, iar până la finalul intervalului se va ajunge la o medie a acestora de  18 grade. 

Regimul pluviometric se va menține deficitat. Probabilitatea pentru averse va fi mai  ridicată în intervalul 7 – 10 iulie.

MUNTENIA 

În primele 3 zile ale intervalului vremea se va menține călduroasă, caniculară în zonele de  câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 34...36 de grade. Ulterior temperatura va  scădea, iar în 10 și 11 iulie, media zilnică a maximelor va fi de 26 de grade. Pentru a doua  decadă sunt estimate temperaturi maxime în creștere treptată, ce vor ajunge la o medie  regională de 32...33 de grade. Temperaturile minime vor fi în medie de 18...19 grade până în 7  iulie, apoi vor scădea la 14...15 grade în 11 și 12 iulie, iar până la finalul intervalului se va  ajunge la o medie a acestora de 16 grade. 

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în perioada 6 – 10 iulie când pe alocuri  se vor înregistra și cantități de apă însemnate. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii  restrânse.

OLTENIA 

Vremea se va menține călduroasă, local caniculară în zilele de 4 și 5 iunie, când media  temperaturilor maxime va fi de 33...34 de grade. Ulterior temperatura va scădea, iar din 6 până  în 12 iulie, media zilnică a maximelor va oscila între 26 și 30 de grade. Pentu a doua decadă  sunt estimate temperaturi maxime tot mai ridicate ce vor ajunge la o medie regională de 32...33 de grade. Evoluția temperaturilor minime va fi de scădere, de la o medie de 19 grade în primele  3 zile, la valori de 13...14 grade pentru 11 și 12 iulie, apoi până la finalul intervalului se vor  atinge 15...16 grade. 

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată mai ales în prima jumătatea a  intervalului. Aversele vor fi pe arii mai extinse în perioada 5 – 8 iulie. În restul intervalului,  probabilitatea pentru averse va fi redusă.

LA MUNTE

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal la această dată la începutul intervalului când  media maximelor va fi de 22...23 de grade, iar a minimelor de 13...14 grade. Perioada 7 – 12  iulie va fi răcoroasă, cu maxime termice în general de 13...18 grade și minime în medie pentru  întreaga zonă montană de numai 6...9 grade. Încălzirea ușoară estimată pentru finalul  intervalului de prognoză, va însemna o creștere a temperaturilor maxime, la valori în medie de  20 de grade, dar și a minimelor ce se vor situa în jur de 10 grade. 

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată până în 11 iulie, astfel că aversele vor  fi însemnate cantitativ și se vor semnala aproape zilnic. După acest intervalului, aversele se vor  semnala pe arii mai restrânse.

Sursa: ANM