NOUL REGULAMENT AL UNIUNII EUROPENE CU PRIVIRE LA TRANSPORTAREA LICHIDELOR IN BAGAJUL DE MANA

Incepand cu data de 6 noiembrie 2006 au intrat in vigoare noile masuri de securitate ce limiteaza cantitatea de lichide/geluri/creme si/sau aerosoli acceptati in bagajul de mana.

Aceste restrictii se adreseaza tuturor pasagerilor ce vor decola si/sau conecta din aeroporturi ale Uniunii Europene: Germania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Cipru, Danemarca, Slovacia, Slovenia, Spania, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Olanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Marea Britania, Suedia. Si de asemenea in aeroporturile din: Norvegia, Islanda si Elvetia.
 
PRODUSE ACCEPTATE 
                                                                            
Se accepta transportarea intr-o punga resigilabila din plastic transparent, avand un volum maxim de 1 litru,a obiectelor de uz personal in recipiente de 100 ml. max/bucata. Aceste recipiente vor fi depozitate lejer in interiorul pungii de plastic. Punga va fi transportata separat de bagajul de mana si va fi prezentata spre verificare in cursul controalelor de securitate.                                                     

Se accepta transportarea laptelui sau a sucului pentru copiii ce calatoresc, de asemenea si a medicamentelor (sub forma de lichid, gel, aerosol), a insulinei si a altor medicamente si produse de dieta intr-o cantitate adecvata calatoriei. Medicamentele si produsele de dieta trebuie sa fie insotite de o confirmare medicala sau de reteta aferenta.

De asemenea se vor putea achizitiona produsele mentionate anterior din magazinele situate in incinta aeroporturilor precum si de la bordul aeronavelor, doar daca aestea sunt ambalate in pungi resigilabile din plastic transparent. In plus punga va trebui sa contina si dovada achitionarii respectivului produs.                                
Pentru a evita inconvenientele cauzate pasagerilor, toate produsele supuse acestor reglementari , ce vor fi vandute la bordul aeronavelor, vor fi ambalate in pungi resigilabile si vor contine dovada achizitionarii lor.           

Toate produsele ce nu se vor supune conditiiilor expuse anterior, vor fi confiscate la controlul de securitate. Este obligatorie informarea pasagerilor in momentul efectuarii rezervarii cu privire atat la restrictiile transportarii lichidelor cat si la confiscarea acestora in cazul neindeplinirii noilor reglementari. 

SUBSTANTELE VIZATE DE NOILE REGLEMENTARI SUNT: lichidele incluzand bautura (inclusiv apa), parfumul, supa, lotiunea, uleiul, gelul, gelul de par, pasta (inclusiv pasta de dinti), mascara pentru gene, crema, lotiunea, amestecul solid/lichid, sprayul, spuma pentru ras, aerosolul, deodorantul, crema si alte articole similare in consistenta.
 
SUBSTANTE CU UN CONTINUT SIMILAR SUNT: crema de ciocolata, margarina, untul de arahide, rimmelul, glossul, iaurtul, cascavalul proaspat, branza topita, deodorantul cu aerosol, deodorantul cu roll-on. 
 
SUBSTANTE CU UN CONTINUT DIFERIT SUNT: Machiajul sub forma de pulbere, fardul, rujul, pudra de talc, cascavalul de consistenta dura, sandwichul cu crema de ciocolate, cu margarina, cu unt de arahide.                                                          

PASAGERII AFLATI IN TRANZIT SAU TRANSFER:

* Lichidele achizitionate pe durata unui zbor avand ca destinatie  aeroporturi ale Uniunii Europene: 

Se vor putea transporta pe cursele ulterioare doar daca vor fi ambalate in pungi resigilabile ce vor contine dovada achizitionarii respectivului produs.             
                                                                              
* Lichidele achizitionate pe durata unui zbor avand  ca destinatie aeroporturi dintr-o terta tara : 

Nu exista garantia faptului ca aceste lichide au fost controlate anterior,  astfel  nu vor putea fi transportate in bagajul de mana pe zborurile ulterioare.                    
 
 CUMPARATURILE LA BORD 

* Lichidele achizitionate pe cursele operate de o companie aeriana a Uniunii Europene:                                                         

Se vor putea transporta pe cursele ulterioare doar daca vor fi ambalate in pungi resigilabile ce vor contine dovada achizitionarii respectivelor produse.                   
 
* Lichidele achizitionate pe durata unui zbor operat de o companie dintr-o terta tara: 

Nu vor putea fi transportate in bagajul de mana pe cursele ulterioare cu destinatia Uniunea Europeana.                                                                                     

Pentru a evita inconvenientele cauzate pasagerilor, toate produsele supuse acestor reglementari,  ce vor fi vandute la bordul aeronavelor,  vor fi ambalate in pungi resigilabile si vor contine dovada achizitionarii lor.        
                                                 
Amintim pasagerilor sa nu achizitioneze de la bordul aeronavelor sau din magazinele aflate in incinta aeroporturilor, nici un produs interzis pentru ca acesta va fi confiscat la controlul de securitate. 
 
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe