In orice tara din lume decideti sa calatoriti, amintiti-va ca respectarea tuturor legilor si regulilor locale este o obligatie de care nu sunteti scutit ca cetatean strain. Cetatenii romani aflati pe teritoriul altor state se supun jurisdictiei acelor state si sunt tinuti responsabili pentru orice incalcare a legilor sau regulilor locale. Oricat de diferite sunt legile sau regulile straine fata de cele existente in Romania, respectarea lor este obligatorie si va asigura linistea, confortul si demnitatea fata de autoritatile locale.

Respectarea legilor locale in strainatate are un impact extrem de serios asupra sigurantei personale a fiecarui calator. Institutiile si legile romane nu pot produce actiuni sau efecte pe teritoriul altor state. Singurul sprijin pe care il puteti obtine de la statul roman in situatia incalcarii legislatiei locale este cel al ambasadelor si consulatelor Romaniei. Interventia consulara in astfel de cazuri este insa limitata de normele dreptului international. Personalul consular nu poate acorda asistenta juridica, nu isi poate asuma reprezentarea dumneavoastra in fata autoritatilor locale, nu poate desfasura anchete sau investigatii, nu poate interveni in procedurile judiciare si nu poate influenta deciziile autoritatilor sau ale instantelor de judecata.

Responsabilitatea respectarii legilor in strainatate si cea a asigurarii reprezentarii in justitie in cazul instituirii unor proceduri judiciare revine in mod individual fiecarui cetatean roman. Personalul consular al Romaniei poate interveni prin semnalarea cazului la autoritatile locale, prin solicitarea de acordare a unui tratament corect, demn si in conformitate cu legislatia locala si cu principiile dreptului international, sau prin masuri de asistenta consulara agreate de statul respectiv.

Pentru a va asigura linistea si confortul unei calatorii fara evenimente nedorite, va adresam urmatoarele recomandari:
 • Informati-va asupra sistemului juridic si de aplicare a legii din tara pe care doriti sa o vizitati, inainte de a efectua deplasarea. 

 • Incercati sa aflati cat mai multe detalii despre particularitatile si obiceiurile locale. 

 • Incercati sa aflati cat mai multe detalii despre anumite restrictii de deplasare sau de comportament in tara, localitatea sau regiunea pe care doriti sa o vizitati (in anumite locuri, de exemplu, imbracamintea trebuie purtata intr-un anume mod; in multe tari, fotografierea unor institutii, cladiri militare sau alte obiective este interzisa; regulile de circulatie auto difera de la tara la tara; regulile de transport public sunt de asemenea diferite). 

 • Evitati implicarea in demonstratii sau manifestari de strada. 

 • Evitati consumul de droguri sau de alte substante interzise (in foarte multe state, infractiunile in legatura cu consumul, detinerea, transportul sau utilizarea in orice mod a drogurilor sunt foarte aspru pedepsite, inclusiv cu pedeapsa capitala). 

 • Evitati implicarea in activitati de contrabanda, trafic, mituire, santaj. 

 • Evitati adresarea de injurii altor persoane. 

 • Evitati asocierea cu persoane suspecte (exista riscul angrenarii in activitati ilegale, care se desfasoara fara cunostinta dumneavoastra, dar care pot produce consecinte din cele mai grave, inclusiv arestarea, condamnarea si, in unele cazuri, aplicarea unor pedepse foarte severe). 

 • Pastrati o conduita corecta si demna pe intreaga durata a sederii in strainatate. 

 • Respectati regimul de sedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de sedere. 

 • Asigurati-va ca documentele de identitate si de calatorie sunt valabile, nu sunt deteriorate si nu prezinta suspiciuni.

 • In cazul in care va aflati in dificultate, contactati sau solicitati sa fie contactata ambasada sau consulatul Romaniei. Personalul consular va face tot ceea ce este posibil pentru a va veni in ajutor. 

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe