In ultimii ani, actiunile teroriste au cunoscut o amploare ingrijoratoare in toata lumea. Gruparile teroriste si-au diversificat atat metodele de actiune violenta, cat si tintele acestor actiuni. In prezent, nu se poate afirma cu certitudine ca o anumita tara sau regiune din lume se afla la adapost fata de activitati cu caracter terorist.
Atacurile teroriste sunt greu de prevazut si de impiedicat. Pentru monitorizarea activitatii teroriste, in special in fazele de pregatire ale atacurilor, este necesara o foarte stransa cooperare intre agentiile de securitate ale fiecarui stat si intre state. De multe ori, informatiile primite chiar de la cetateni ajuta la identificarea unor posibile actiuni pregatitoare cu caracter terorist. Ori de cate ori va aflati in strainatate si observati actiuni sau elemente suspecte, adresati-va autoritatilor locale de politie sau semnalati aceste lucruri ambasadelor si consulatelor Romaniei.
Actiunile teroriste au un specific aparte fata de alte tipuri de evenimente violente: ele nu disting intre persoane cu statut oficial si simpli cetateni. De cele mai multe ori, aceste actiuni au impact devastator pe o arie extinsa, frecventata public. Multe dintre atacuri sunt provocate cu scopul de a produce pagube umane si materiale, dar si cu scopul de a atrage atentia publica si de a promova imaginea distructiva a celor care le produc. Este bine ca, oriunde in lume va aflati, sa incercati sa evitati, pe cat posibil, zonele aglomerate sau zonele publice din preajma unor institutii.
Atacurile teroriste petrecute pana in prezent nu fost in mod direct orientate spre cetatenii romani sau spre institutii ale statului roman. Cu toate acestea, multi cetateni romani au cazut victime ale acestui tip de actiuni, fie pierzandu-si viata, fie suferind raniri grave. Atacul terorist de la New York, din 11 septembrie 2001, a cauzat decesul a doi cetateni romani. Atacul terorist de la Madrid, din 11 martie 2004, a curmat viata a 16 cetateni romani si ranirea altor peste 180. Atacul terorist de la Londra din 7 iulie 2005 a inscris intre victime o persoana cu dubla cetatenie, una dintre acestea fiind cea romana. Cetateni romani ar fi putut fi prezenti si in alte locuri in care s-au produs atentate teroriste.
Cele mai bune recomandari pentru a proteja siguranta dumneavoastra si a familiei sunt urmatoarele:
- Informati-va despre situatia de securitate din tara pe care doriti sa o vizitati, inainte de efectuarea deplasarii.
- Lasati coordonatele de deplasare (itinerariul, adresa hotelului, copii ale pasapoartelor si ale biletelor de avion) unui membru al familiei care ramane in Romania; in acest fel, daca in locul in care veti calatori se intampla un eveniment periculos, acesta va sti unde sa va caute.
- Odata ajuns la destinatie, urmariti in mod constant informarile autoritatilor locale si presa locala.
- In caz de alerta, urmati cu strictete anunturile si recomandarile facute de autoritatile locale.
- Mentineti legatura telefonica cu familia din Romania cat de frecvent posibil.
- Anuntati ambasada sau consulatul Romaniei despre prezenta dumneavoastra in localitatea sau in tara respectiva; in cazul unei situatii de criza, personalul consular va putea avea acces mult mai usor la dumneavoastra.
- Daca purtati un telefon mobil pe durata calatoriei in strainatate, asigurati-va, inainte de plecare, ca ati introdus in memoria telefonului numerele de telefon ale ambasadelor si consulatelor Romaniei din tarile pe care urmeaza sa le vizitati; aceste numere de telefon sunt disponibile pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).
- Evitati locurile aglomerate, demonstratiile sau zonele periculoase.
- Semnalati orice element sau activitate suspecta autoritatilor locale de politie.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe