Regulile de inregistrare la ruta

Este necesar sa aveti la Dvs toate documentele necesare pentru zbor (viza, pasaportul, etc). 

Pentru toate rutele companiei in aeroportul or. Chisinau inregistrarea la ruta incepe cu 2 ore inainte de decolare conform orarului, si se inchide cu 45 minute inainte de decolare. 

Daca va prezentati la inregistrare dupa incheierea inregistrarii, sau intirziati la momentul imbarcarii, sau veti uita careva din documente, compania aeriana are dreptul de a nu va accepta la ruta. 

Norma de transportare gratuita a bagajului pentru clasa econom la rutele europene este de 20 kg, pentru clasa business este de 30 kg si pentru bagajul de mina este de 5 kg. Transportarea excesului de bagaj se efectuaza conform tarifelor stabilite. 

Ce se permite si ce se interzice de transportat in bagajul de mina 

Cu scopul asigurarii securitatii zborurilor in bagajul de mina se interzice transportarea: 
 • Gazelor comprimate: inflamabile, neinflamabile, otravitoare si asfixiante; 
 • Substante chimice active si obiecte: acizi, alcaline, acumulatoare; 
 • Substante explosibile sau obiecte incarcate cu ele; 
 • Arme de foc; 
 • Lampa cu impulsuri luminoase; 
 • Substante oxidante; 
 • Solutii inflamabile si substante solide (brichete, butelie pentru brichete, chibrite si alte obiecte usor inflamabile in cantitati mari); 
 • Substante otravitoare; 
 • Substante radioactive; 
 • Animale, inclusiv pasari si reptile; 
 • materiale de magnetizare. 
In bagajul de mana se permite in cantitati mici transportarea medicamentelor si accesoriilor de toaleta necesare pasagerului pe parcursul zborului, precum fixativ pentru par, parfum si medicamente ce contin alcool. 

Regulile vamale
Conform legislatiei Republicii Moldova suma maxima permisa pentru exportare din tara este de USD 5000 pentru cetatenii RM si USD 2000 pentru persoanele straine. Toata infomatia privind marfurile transportate peste hotarele RM poate fi obtinuta de la serviciul de informare al frontierei la telefoanele: (373 22) 52-54-73 sau (373 22) 52-64-62. 

Particularitatile inregistrarii la ruta si a zborului cu animale domestice
 
Canii, pisicile, iepurii, pasarile si hirciogii pot fi transportati numai dupa acordul preventiv al companiei aeriene. Transportarea animalelor domestice se efectuaza in containere speciale si numai in sectia pentru bagaje. 

Primirea spre transportare a animalelor domestice se accepta numai cu conditia, ca pasagerul isi asuma toata responsabilitatea pentru ele. Compania aeriana nu poarta raspundere pentru leziunile corporale, pentru pierderea, retinerea de livrare, pentru imbolnavirea sau moartea animalelor, precum si in cazul refuzului de importare sau transportarea prin alta tara sau alt teritoriu! 

Greutatea animalelor si pasarilor, precum si greutatea containerilor si a hranii pentru acestea, nu se includ in norma de transportare gratuita a bagajului si se platesc conform tarifului pentru bagaj. 

LA BORDUL NAVEI 

Folosirea tehnicii electronice la bordul navei
 
Dispozitivele electronice asa ca celularele, CD si DVD player-e portative, radiourile, televizoarele si mecanismele de dirijare la distanta pot crea perturbatii in functionarea dispozitivelor radionavigationale ale navei aeriene. Trebuie evitata folosirea acestora in timpul zborului.
 
In afara de aceasta, in timpul decolarii si aterizarii, nu se folosesc laptopurile, casetofoane, aparate electrice de ras, camere video. Dupa ce timpul de decolare a luat sfarsit, acestea se pot folosi. Informatiile complete le detin insotitorii de bord. 

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe